dimecres, 17 de setembre del 2008

Bona pàgina de recursos sobre mitologia a la xarxa


Diccionaris i portals de mitologia a la xarxa

  • Per iniciar-se en els déus olímpics suggerim la visita de la pàgina Benvinguts a l'Olimp de Toni Cornellà.
  • El portal Labyrinthus de Sebastià Giralt acull una secció de mitologia que treballa els relats d'Èdip, de Perseu, de Jàson, La guerra de Troia, Les Muses o la fundació de Roma.
  • Cultura Clasica: La pàgina de l'Associació Cultural Culturaclasica.com pretén posar al corrent de qualsevol aspecte relacionat amb la civilització grecoromana. A la secció de mitologia d'aquesta pàgina, es pot trobar informació sobre els episodis mítics més coneguts.
  • El Olimpo.com: Patrocinada per la Universitat Abat Oliba CEU, aquest és un projecte que pretén divulgar aspectes bàsics de la mitologia grecoromana a internet. Ofereix articles sobre personatges de la mitologia clàssica amb les icones que els identifiquen i altres pàgines de la xarxa on trobar informacions d'interès.
  • Encyclopaedia Mythica: Una completa enciclopèdia de mitologia, folklore i religió amb 7045 articles. Permet conèixer relats mitològics dels cinc continents, i ofereix enllaços a articles relacionats amb els relats. Quant a mitologia clàssica, per a l'elaboració d'aquesta web hem treballat amb les seccions sobre els herois grecs i sobre els amors de Zeus. En anglès.
  • Greek Mythology Link: Aquest ambiciós projecte, creat el 1997 pel professor Carlos Parada, reuneix 1501 pàgines i 7058 imatges relacionades amb la mitologia grecoromana. A més, incorpora una interessant relació de textos clàssics i moderns que s'han inspirat en aquests mites. Una part d'aquesta web és accessible en llengua castellana.
  • Mitología y Arte. Pàgina dels professors Assela Alamillo Sanz i Emma Rodríguez Chamorro recorda els relats mítics més coneguts dels déus olímpics i dels herois de la mitologia clàssica, i analitza algunes obres d'art que s'han inspirat en aquests relats.
  • Mitología Clásica en el arte. Aquesta pàgina del professor Fernando Rubio recull una interessant selecció d'imatges de la història de l'art relacionades amb 36 personatges de la mitologia grecoromana.
  • El projecte educatiu Musagora, creat per un equip de professors d'institut a França, amb el suport del Ministeri d'Educació francès i de la Direcció de la Tecnologia, ofereix un paquet d'activitats interessant per treballar la mitologia a la xarxa. Quant a mitologia, destaquen els dossiers sobre Dionís, Europa o les muses. En francès.
  • Theoi project és un complet portal de mitologia clàssica que inclou informacions etimològiques, literàries i de ceràmica antiga, relacionades amb divinitats i herois de la mitologia clàssica. Per a l'elaboració d'aquesta web ha estat molt útil la seva secció sobre mites a la ceràmica antiga. En anglès.
Enciclopèdies i diccionaris de l'edu365
Enciclopèdies d'accès lliure.
Enciclopèdies i portals de mitologia
Hèracles, enllaços relacionats amb l'heroi
Perseu, enllaços relacionats amb l'heroi
Dionís, enllaços relacionats amb el déu
Enciclopèdies i cercadors d'art
Museus i institucions amb patrimoni a la xarxa
Ceràmica i mosaic del món antic a la xarxa
Llibres electrònics
Pàgines sobre literatura
Ilíada i Odissea a la xarxa
L'Eneida a la xarxa
Les Metamorfosis a la xarxa.
Mites, art i literatura
Cultura clàssica a la xarxa
Pàgines d'astronomia
Bibliografia no disponible a la xarxa

Hèracles: enllaços relacionats amb l'heroi

  • Herakles in images: Pàgina del Departament de Clàssiques de la Universitat de Carolina del Nord a Greensboro (USA), que ofereix una completa relació d'imatges de l'heroi.
TINTORETTO, L'origen de la Via Làctia (1575). Galeria Nacional (National Gallery). Londres.

Perseu: enllaços relacionats amb l'heroi

  • Biografies de Perseu: Podeu visitar la pàgina sobre l'heroi que ofereix el portal Labyrinthus de Sebastià Giralt; també trobareu una completa biografia a la pàgina que ofereix l'enciclopèdia en xarxa Viquipèdia.
A. CANOVA, Perseu amb el cap de Medusa (1804). Museu Metropolità (Metropolitan Museum of Art) . Nova York.

Dionís: enllaços relacionats amb el déu

  • La pàgina de l'enciclopèdia lliure Wikipedia en la seva versió castellana us ofereix una informació completa del déu.
  • El projecte educatiu Musagora, -creat per un equip de professors d'institut a França, amb el suport del Ministeri d'Educació francès i de la Direcció de la Tecnologia-, ofereix una pàgina completa sobre la biografia del déu Dionís i els seus àmbits d'actuació. En francès.
  • La pàgina de Carlos Parada del Greek Mythologic Link ens ofereix una pàgina amb una completa relació de textos i d'imatges sobre la divinitat.
  • La professora Patricia Carles ens proposa una interessant visita interactiva per la vil·la dels misteris de Pompeia, on podem conèixer els rituals d'iniciació al culte de Dionís.
Dionís i els sàtirs. Detall d'una àmfora de figures negres (540-530ac). Museum of Fine Arts. Boston. Visita la pàgina 14 de la secció Art of Ancient World.