dimecres, 18 d’agost del 2010

Exposició: Apocalíptica. Els rastres de la mort a través de la historia, siglos XVI-XVIII

 
1apocaliptica



A l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, a la casa de l’Ardiaca (carrer de Santa Llúcia 1) i fins al 30 de setembre, exposició “Apocalíptica. Els rastres de la mort a través de la història, segles XVI-XVIII”, amb documents i restes òssies que il·lustren com, quan i de què es moria la gent entre els segles XVI i XVIII.
L’exposició proposa un recorregut per diversos aspectes de la mort, com a fet biològic i com a fet social, durant els segles XVI a XVIII. L’exposició mostra com documents i ossos parlen d’una mateixa realitat històrica. La recerca des del camp de l’antropologia física, que estudia les restes òssies, i la que es du a terme des del camp de la història, que treballa a partir de les fonts documentals, proporciona aquesta doble perspectiva que permet conèixer com, quan i de què es moria la gent de les nostres terres en aquella remota època.

El fil conductor utilitzat per donar una coherència a la presentació de l’exposició és la figura dels Genets de l’Apocalipsi, perquè simbolitzen a la tradició judeocristiana el gran flagell de la humanitat. La imatge dels Quatre Genets de l’Apocalipsi que coneixem avui apareix a finals del segle XV i passa a formar part de l’imaginari popular com a d’uns sinistres cavallers que escampen malalties, fam i destrucció.
La figura dels Genets de l'Apocalipsi simbolitzen per a la tradició judeocristiana el gran flagell de la humanitat.

La imatge dels Quatre Genets de l'Apocalipsi que apareix a finals del segle XV passa a formar part de l'imaginari popular: la Pesta, la Guerra, la Fam i la Mort.





Els ossos i les dents són els materials més durs del nostre cos i es poden conservar durants millons d'anys.

L'antropologia física o biològica és la ciència que estudia les restes conservades dels nostres avant passants.i ens permeten esbrinar l'evolució biològica, la variació genètica i fisiològica actual.

La paleopatologia ens permet estudiar la presència de malalties, a les restes humanes i animals de temps antics, fractures, artrosi, tumors ossis, infeccions i d'altres.

"Sóm el que menjem", és possible conèixer com era l'alimentació dels indivius estudiant la composició química dels seus ossos. Per això es realitzen estudis de paleodieta.



 

Els papers parlen... i tant que parlen !.
El llarg abast cronològic dels documents dipositats als arxius s'organitzen a partir del concepte de fons documental, també de coleccions.

On trobem documentació? A llibres d'obits de fons parroquials, a protocols notarials, als dietaris personals, als fons patrimonials, fons d'hospitals, consuetes.

L’horari és de dilluns a divendres de 09.00 a 20.30 hores (fins al 19 de juny, també es pot visitar els dissabtes de 09.00 a 13.00 hores). L’entrada és de franc.

En la imatge superior veiem una pàgina del Dietari del Consell de Cent (1492) on es descriu l'atemptat per espasa que va patir el rei, així com el dibuix que il·lustra el fet, i la narració del judici i execució de l'agressor.
Relacionat amb aquest document, s'exposa aquest crani d'època medieval amb una ferida provocada per espasa.







Font:http://voxossum.blogspot.com/2010/05/apocaliptica-ja-es-la-casa-de-lardiaca.html